Het verhaal achter de Noordzeeschol:

een duurzame visserij

Drie mannen die zich geen ander leven kunnen voorstellen dan op het water.

Al generaties lang trotseren hun families de golven van de Noordzee. Ze maken lange dagen op de boot, werken keihard – vijf dagen en vijf nachten per week – en zien hun vrouw en kinderen alleen in het weekend.

Toch zijn er weinigen zo gepassioneerd als zij. ‘Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken,’ zegt Klaas. ‘Dat zeggen niet veel mensen me na.’

Klaas
Albert

beeld @streekselecties

Cees

Klaas, Cees en Albert hebben hun leven gewijd aan de schol. Een echt Hollands product.

Hoewel wij Nederlanders vooral vis uit het buitenland consumeren, zoals zalm en tonijn, laten we vissen die van dichtbij komen vaak links liggen.

Van alle schol die in de Noordzee wordt gevangen exporteren we maar liefst 90 procent naar het buitenland. Zonde, want schol is een heerlijke en gezonde vis: mager, met een neutrale smaak en mals van structuur.

De boten waar Klaas, Cees en Albert mee vissen vallen onder de duurzame visserij. Deze vissers weten waar hun vis heen gaat, en vinden het mooi dat ze het in de supermarkt kunnen vinden.

De Ekofish Group en Osprey Fish, allebei familiebedrijven uit Urk, en de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO) gaan op een verantwoorde manier te werk.

Alle schol van deze visserijen is MSC gecertificeerd. Dat betekent dat de vis duurzaam wordt gevangen, met zorg voor de bodem en het scholbestand, en met weinig impact op het milieu.

De Ekofish Group, waartoe de boot van Albert behoort, was in 2009 de eerste MSC gecertificeerde scholvisserij.

Daarna volgden ook Osprey Fish en de CVO. Wat deze drie visserijen duurzaam maakt, is het gebruik van de twinrig-methode.

Achter het schip worden twee netten naast elkaar voortgesleept. De vis wordt naar de netten geleid door touwen die over de bodem scheren. In combinatie met de lage vaarsnelheid en ruime mazen worden bodemberoering en bijvangst beperkt tot een acceptabel niveau.

beeld @streekselecties

De visserijbedrijven houden ook rekening met het scholbestand. Het scholbestand is gezond, de visserij wordt goed beheerd en de effecten op het leven in de zee worden tot een minimum beperkt.

beeld @streekselecties

Alleen producten van duurzame en goed beheerde visserijen mogen het blauwe MSC-keurmerk van het Marine Stewardship Council (MSC) dragen.

De beoordeling gebeurt op basis van een strenge, zestien maanden durende procedure door onafhankelijke bureaus.

Koop je vis met het blauwe MSC-keurmerk erop, dan weet je dus zeker dat je vis op verantwoorde wijze is gevangen.

En dat niet alleen: je zorgt er ook voor dat je kinderen en kleinkinderen eveneens kunnen genieten van een stukje vis op hun bord.

Share this story:

Meer verhalen over MSC in het Nederlands en Engels
The MSC on Facebook

All images subject to copyright